Apple: kwart omzet app store naar China

Apple: kwart omzet app store naar China
Apple: kwart omzet app store naar China

Chinese app-ontwikkelaars zijn goed voor ongeveer een kwart van de totale verkopen via de app store van Apple. Dat heeft topman Tim Cook van de Amerikaanse smartphone- en tabletgigant vandaag gezegd tijdens een conferentie in China.
Cook zei dat Chinese programmeurs tot dusver voor een kleine 17 miljard dollar (14 miljard euro) aan apps hebben verkocht via de app store. Eerder dit jaar liet het bedrijf weten dat de totale verkoop van voor de iPhone en iPad tot dan toe goed was voor zo’n 70 miljard dollar.

De Apple-baas sprak op een bijeenkomst die georganiseerd werd door het Chinese staatsagentschap dat onder meer gaat over cyberveiligheid en internetcensuur. Onder meer topman Sundar Pinchai van Google was daar ook aanwezig.Apple kreeg de laatste tijd veel kritiek, omdat het op verzoek van Beijing enkele honderden apps verwijderd heeft uit de app store in China. Het ging om software om mee te chatten en apps waarmee gebruikers websites konden bezoeken die in het land geblokkeerd worden.

Volgens critici heeft het technologieconcern daarmee meegewerkt aan censuur. Cook verdedigde dat eerder dit jaar al door te zeggen dat Apple zich nu eenmaal houdt aan de wetten die gelden in de landen waar het zijn producten en diensten aanbiedt.

Tijdens de conferentie werd ook een verklaring voorgelezen van de Chinese president Xi Jinping. Die stelde dat China de deuren niet dicht zal houden voor het wereldwijde internet. Maar hij benadrukte dat het land wel zelfstandig wil kunnen bepalen welke inhoud wel en niet toegankelijk is.

Bron: Belga