WB schaatsen Calgary - Bart Swings werkt in B-groep aan snelheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary heeft Bart Swings de 1.000 meter gereden in 1:09.77. Daarmee eindigde Swings in de B-groep als 27e (van 37). De winnaar was de Nederlander Hein Otterspeer (1:07.14), voor de Amerikaan Jonathan Garcia 1:07.83) en Haralds Silovs uit Letland (1:08.01). Een dag na zijn vijf kilometer bleef Swings een halve seconde verwijderd van zijn Belgische record. Twee jaar geleden, op 14 november 2015, bracht de student uit Leuven de nationale toptijd in Calgary op 1:09.28. Een week geleden werd Mathias Vosté de tweede Belg die onder de 1:10 schaatste (1:09.94). Maar voor topsprinters is dat tegenwoordig een weinigzeggende grens.

Swings schaatst de 1.000 meter, een bijnummer voor hem, om te wennen aan de hoge snelheden. Als gevolg van de grote hoogte waarop in Calgary wordt gereden (1.035 meter boven de zeespiegel), is de lucht ijler en ondervindt de schaatser minder weerstand. Voor Swings is het zaak om veel op het ijs van de Olympic Oval te staan. Mark Messer, de ervaren ijsmeester in de Canadese stad, zal tijdens de Olympische Winterspelen de piste in de hal van Gangneung verzorgen. Vorig seizoen was Messer bij de wereldkampioenschappen afstanden ook al verantwoordelijk voor de olympische ijsbaan, die op zeeniveau ligt.

Later op de avond schaatst Swings in Calgary de halve finale van de massastart, de minimarathon over zestien ronden, die in Zuid-Korea voor het eerst op de olympische agenda staat. De finale van dat onderdeel is zondag. Dan staat ook de 1.500 meter op het programma.

.

bron: Belga