Leden van ‘Angola 3’ nemen deel aan Schrijfmarathon van Amnesty International

De Amerikanen Albert Woodfox (70) en Robert H. King (75), twee leden van de ‘Angola 3′ die decennia in eenzame opsluiting zaten, nemen zaterdag deel aan de kick-off van de Schrijfmarathon van Amnesty International in de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Woodfox weet als geen ander hoeveel verschil zo’n briefschrijfactie kan maken, want hij werd mede dankzij de Schrijfmarathon van 2015 vrijgelaten.
Albert Woodfox werd veroordeeld voor de moord op gevangenisbewaker Brent Miller in 1972, zonder enig fysiek bewijs en op basis van twijfelachtige getuigenverklaringen. Woodfox hield zijn onschuld staande en zelfs de echtgenote van het slachtoffer was ervan overtuigd dat hij niet de dader was.
Zijn veroordeling werd in 2013 vernietigd, maar pas in februari 2016 – na bijna 44 jaar eenzame opsluiting – mocht hij de beruchte Angola-gevangenis in de Amerikaanse staat Louisiana verlaten, mede dankzij de Schrijfmarathon van Amnesty International in 2015. De procureur-generaal van Louisana werd met honderdduizenden brieven en berichten overspoeld waarin zijn vrijlating geëist werd.
Woodfox wil nu ook andere mensen in nood helpen en neemt daarom deel aan de Schrijfmarathon 2017, samen met zijn vriend Robert H. King. Ook hij zat 29 jaar in eenzame opsluiting in de Angola-gevangenis. Ze werden samen met Herman Wallace – die kort na zijn vrijlating in 2013 stierf – de ‘Angola 3’ genoemd, de drie gevangenen die het langst in isolement zaten. Ze waren lid van de ‘Black Panthers’, een militante beweging die vocht voor de burgerrechten van de zwarte bevolking, en zien daarin de reden voor hun jarenlange isolement.
“We zaten in een cel van 2 op 3 meter. Er was alleen maar een bed, een wastafel en een toilet. We zaten 23 uur per dag in die kleine ruimte, soms zelfs de hele dag. In zo’n situatie dreig je gek te worden. Ik heb mannen zelfmoord zien plegen. Om niet weg te kwijnen, probeerde ik altijd een bezigheid te hebben, iets om op de concentreren”, zegt Albert Woodfox.
De Schrijfmarathon, die al voor de vijftiende keer georganiseerd wordt, loopt van 2 tot en met 31 december. Dit jaar worden er brieven geschreven voor tien mensen, of groepen, wiens mensenrechten zwaar geschonden worden. Meer info op www.schrijfmarathon.be.

bron: Belga