Grand Slam judo Tokio - Dirk Van Tichelt en Anne-Sophie Jura botsen op Aziatische muur

door
Belga
Leestijd 2 min.

Judoka's Dirk Van Tichelt (-73 kg) en Anne-Sophie Jura (-48 kg) hebben op de Grand Slam van Tokio hun kampen tegen Aziatische tegenstrevers niet naar hun hand kunnen zetten. De 'Beer van Brecht' verloor in de achtste finales van de 19-jarige Japanner Rentaro Nogami. Anne-Sophie Jura werd zevende na verlies in de herkansingen tegen de Zuid-Koreaanse Bokyeong Jeong. Anne-Sophie Jura (IJF 39) legde in de Japanse hoofdstad een verdienstelijk parcours af. Zij won eerst op strafpunten van de regerend Frans kampioene Lucille Duport (IJF 47) om vervolgens met twee waza-ari's de Servische nummer drie van de wereld Milica Nikolic te verslaan. In de derde ronde werd ze na een halve minuut met een armklem tot opgave gedwongen door de Japanse Hiromi Endo (IJF 26), die eind september nog goud pakte op de Grand Prix van Zagreb. In de herkansingen werd onze landgenote door regerend viceolympisch kampioene Bokyeong Jeong (IJF 8) uit Zuid-Korea voortdurend tot verdedigen gedwongen. In eerste instantie kon ze de schade beperken tot twee strafpunten maar een halve minuut voor tijd moest ze de verliezende waza-ari incasseren.

Dirk Van Tichelt (IJF 16), die vrij was in de eerste ronde, begon met een overtuigende zege tegen de 21-jarige Duitse kampioen Lukas Vennekold (IJF 244). Na twee waza-ari's kon hij de kamp afronden met een ippon. Zijn volgende duel tegen de Japanse junior Rentaro Nogami (geen IJF ranking) leek af te stevenen op verlengingen maar 11 seconden voor tijd pakte Nogami uit met een perfecte beenveeg, die onze landgenoot plat op de rug deed belanden. Op die manier eindigde voor Dirk Van Tichelt de Grand Slam van Tokio.

Zondagnacht Belgische tijd komen in Tokio nog vijf Belgen in actie: Lola Mansour en Roxane Taeymans (beiden -70 kg), Joachim Bottieau en Sami Chouchi (beiden -81 kg) en Toma Nikoforov (-100 kg).

bron: Belga