WB schaatsen Calgary – Jelena Peeters figureert in B-groep 3.000 meter

WB schaatsen Calgary - Jelena Peeters figureert in B-groep 3.000 meter

Jelena Peeters heeft vrijdag op eerste dag van de wereldbeker schaatsen in het Canadese Calgary de 3.000 meter afgelegd in 4:05.71. Dat leverde haar in de B-groep de zestiende plaats op 33 deelneemsters op. Winnares in de B-reeks was de Nederlandse Carlijn Achtereekte (3:58.63), voor de Japanse Ayaka Kikuchi (4:01.89) en de Canadese Brianne Tutt (4:02.42). Peeters bleef bijna twee seconden verwijderd van haar nationale record, dat sinds 2013 op 4:04.00 staat. Die tijd werd op de Olympic Oval in Salt Lake City verwezenlijkt.
De rijdster uit Wuustwezel moest het opnemen tegen de Italiaanse inline-skatester Francesca Lollobrigida, die ze met ronden van 31 en 32 seconden tot twee kilometer aardig bijhield. In de laatste omlopen verloor ze met 32.7 en 33.8 te veel tijd. Peeters had het seizoen in oktober sterk geopend met een drie kilometer in 4:05.23. Die tijd kwam tot stand in de hal van het Duitse schaatsoord Inzell. In het op ruim duizend meter boven de zeespiegel gesitueerde Calgary en het nog hoger gelegen Salt Lake City wordt doorgaans sneller gereden.
Dat bleek ook enige uren later in de A-groep, die een overwinning opleverde voor de Japanse Miho Takagi (3:57.09). Op het podium werd Takagi geflankeed door twee Nederlanders: Antoinette de Jong en Ireen Wüst. Maar liefst zeven rijdsters doken onder de vier minuten, maar het elf jaar oude wereldrecord van de Canadese Cindy Klassen (3:53.34) bleef buiten bereik. Dertien schaatsers waren sneller dan Peeters. In de wereldbekerstand is de 31-jarige Belgische nu 26e. De Jong is eerste, voor de Duitse veterane Claudia Pechstein en de Canadese Ivanie Blondin.
Veel internationale schaatsers zijn verbaasd over de aanwezigheid in het deelnemersveld van twee Russische schaatsers, die deze week door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wegens doping voor het leven werden geschorst. Olga Fatkulina en Alexander Rumyantsev mogen in Calgary gewoon meedoen, omdat de Internationale Schaatsunie (ISU) de gedatailleerde motivering van het IOC afwacht. “Als is bewezen dat er vals is gespeeld, dan moet dat toch gevolgen hebben”, stelde Wüst. Fatkulina veroverde vier jaar geleden tijdens de Winterspelen in Sochi zilver op de 500 meter. Na vier races bezet de Russin in de stand om de wereldbeker de achtste plaats. Na haar wereldtitel op de 1.000 meter (in 2013) en het olympisch succes heeft ze nooit meer dat hoge niveau gehaald.

.bron: Belga