N-VA reageert fors op brief prins Laurent

N-VA reageert fors op brief prins Laurent

N-VA reageert fors op de brief van prins Laurent aan premier Michel. “De wet is duidelijk genoeg. Nu de prins zich uitgebreid heeft kunnen verdedigen, liggen alle elementen op tafel zodat de premier een financiële sanctie kan treffen. Wie niet horen wil, moet voelen”, zegt Kamerlid Peter Buysrogge. De wet waarop de regering zich beroept om in de dotatie van prins Laurent te snoeien, is in strijd met de grondwet en de mensenrechten. Dat voert de advocaat van prins Laurent aan in een zeven pagina’s tellende brief aan premier Charles Michel. De prins klaagt onder meer dat de wet met betrekking tot contacten van het koningshuis met buitenlandse leiders – hij kwam onder vuur te liggen na zijn aanwezigheid op een feestje van de Chinese ambassade – te vaag is.

Regeringspartij N-VA is het daar niet mee eens. “De wet is duidelijk genoeg: contacten met gezagsdragers van buitenlandse staten moeten eerst gemeld worden aan de minister van Buitenlandse Zaken, en voor die een advies heeft gegeven, kunnen de contacten niet plaatsvinden. Duidelijk.”, zegt N-VA-monarchiespecialist Peter Buysrogge.

Bovendien heeft de prins alle mogelijkheden gehad om zich uitgebreid te verdedigen, meent Buysrogge. “Premier Michel heeft in de zomer aangekondigd de wet te zullen naleven. We zijn 6 maanden verder en er is nog altijd geen sanctie, omdat de premier zoveel mogelijk ruimte wil geven aan de prins om zich te verdedigen. Je kan nu toch niet zeggen dat zijn rechten van verdediging geschonden zijn?”

Ook N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is niet onder de indruk van de brief. “Dat hij klacht indient bij Unia. Potje breken is potje betalen”, reageerde hij kort voor aanvang van de ministerraad.

bron: Belga