“Grens met Ierland is onvermijdelijk”

Grens met Ierland is onvermijdelijk
Grens met Ierland is onvermijdelijk

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie betekent onvermijdelijk dat er weer grenscontroles komen tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat blijkt uit een rapport van de Britse parlementscommissie die zich buigt over de brexit. De Britse beslissing om vanaf maart 2019 de Europese eenheidsmarkt en de douane-unie te verlaten, lijkt onmogelijk te verzoenen met de wil van Londen om de “zachte grens” tussen de twee Ierlanden te behouden, blijkt uit een vandaag gepubliceerd document.

“We zien vandaag eigenlijk niet hoe het mogelijk zal zijn om de wil van de regering om de eenheidsmarkt en de douane-unie te verlaten te verzoenen met het feit dat er geen grens zal zijn”, aldus de commissie. Enkele conservatieve parlementsleden die pro-brexit zijn weigerden het rapport te steunen. De voorstellen die Londen al deed om de “harde grens” te vermijden zijn, nog volgens de commissie “niet beproefd en tot bepaalde hoogte speculatief”.

De voorbije dagen werd wel vooruitgang gemaakt over de brexit-factuur, maar het Ierse geschil lijkt nu het nieuwe struikelblok te worden. De grens met Ierland is een van de drie dossiers die de EU geregeld wil zien voor de besprekingen beginnen over de toekomstige handelsrelatie met Groot-Brittannië. De twee andere dossiers zijn de factuur van de brexit en het lot van Europese expats in Groot-Brittannië.

De Ierse premier Leo Varadkar ziet deze namiddag in Dublin de Europese president Donald Tusk. Maandag maakt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Commissie, met Brits premier Theresa May de balans op van de vooruitgang in de gesprekken.

Bron: Belga