Vijftig Turkse militairen opgepakt

Vijftig Turkse militairen opgepakt
Vijftig Turkse militairen opgepakt

De Turkse autoriteiten hebben vandaag vijftig militairen van de luchtmacht opgepakt, omdat ze banden zouden hebben met de prediker Fethullah Gülen. Dat meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu. Volgens Ankara zit Gülen achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Het zou gaan om actieve militairen en jachtpiloten, aldus Anadolu. Ze worden ervan verdacht deel uit te maken van het netwerk van Gülen. Ankara houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016, maar de prediker ontkent dat.

Na de mislukte staatsgreep reageerde de Turkse regering door de aanhangers te vervolgen. Sindsdien zijn ongeveer 50.000 mensen opgepakt, terwijl zowat 140.000 ambtenaren ontslagen of geschorst werden. De arrestaties gebeurden in de rangen van het leger en de politie, maar ook bij justitie en het onderwijs.

Vooral de luchtmacht is getroffen door de zuiveringen. De autoriteiten oordelen dat verschillende uitvoerders van de mislukte staatsgreep uit die afdeling van het leger kwamen.

Gisteren heeft het parket van Istanboel nog aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen 333 militairen die ervan verdacht worden banden te hebben met de coupplegers.

Bron: Belga