Verhoging verjaringstermijn moet vermijden dat snelheidsduivels straf ontlopen

Verhoging verjaringstermijn moet vermijden dat snelheidsduivels straf ontlopen

De geplande verhoging van de verjaringstermijn voor snelheidsovertredingen van 1 jaar naar 2 jaar (of meer) moet helpen voorkomen dat snelheidsduivels hun straf ontlopen omdat de verjaringstermijn is verstreken. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens in een reactie op het geval van een motard die geflitst werd aan 252 km/u maar toch vrijuit gaat na een advocatentruukje. Een motard uit Doornik die in 2015 geflitst werd aan 252 km/u werd door de rechter in Doornik vrijgesproken omdat de feiten verjaard waren. De verjaring kwam er na een ‘truukje’ van de advocaat van de motard. Die had zijn cliënt aangeraden weg te blijven van het proces. Op die manier werd de procedure vertraagd en konden de feiten verjaren.

In Het Laatste Nieuws toonde politierechter Peter D’Hondt zich scherp. “We moeten dit niet de advocaat, maar wel de wet kwalijk nemen. Want die laat zulke wantoestanden vandaag de dag toe”, aldus de de Dendermondse politierechter. Hij pleit voor het verhogen van de verjaringstermijnen.

Volgens minister van Justitie is die verhoging van de verjaringstermijnen ook opgenomen in het wetsontwerp dat hij samen met minister van Mobiliteit François Bellot heeft uitgewerkt. Op die manier zullen snelheidsovertredingen pas na twee (of zelfs vier jaar) verjaren en niet na één jaar zoals nu het geval is. “We moeten strenger worden op dat stuk. Als je ziet wat de betrokken motorrijder aan snelheidsovertreding had begaan stuit het op zijn minst tegen de borst dat die man daarmee weg geraakt. Dat kan niet meer”, aldus Geens in een reactie op VTM Nieuws.

bron: Belga