Spanning rond Noord-Korea – Verenigde Staten eisen van China dat het stopt met olieleveringen aan Noord-Korea

Na de Noord-Koreaanse test van een nieuwe intercontinentale raket hebben de Verenigde Staten van China geëist dat het zijn olieleveringen aan buurland Noord-Korea zou stoppen. “China moet meer doen”, zei Nikki Haley, ambassadeur bij de VN, in een zitting van de Veiligheidsraad woensdag. De Chinese president Xi Jinping heeft de kans “het juiste te doen ten bate van alle landen”.
Het dictatoriale regime in Noord-Korea wikkelt ongeveer 90 procent van zijn handel af met zijn grote buur. De VS probeerden eerder al China tot meer druk op Noord-Korea aan te zetten. Donald Trump, de president, telefoneerde woensdag met Xi om over verdere stappen in het conflict met Noord-Korea te praten.
“We hebben geen oorlog met Noord-Korea gezocht en zoeken die nog steeds niet”, zei Haley. Als die daadwerkelijk zou uitbreken, zou de “herhaaldelijke agressie” van Noord-Korea daarvoor de reden zijn. In dat geval wordt het regime in Pyongyang “volledig vernietigd”, aldus de ambassadeur.
Noord-Korea testte woensdag de nieuwe raket van het type Hwasong-15. Het regime in Pyongyang zegt nu dat het in staat is om het Amerikaanse vasteland met kernkoppen te bereiken. Het was al de negentiende rakettest dit jaar. In september voerde Noord-Korea ook voor de zesde keer een nucleaire test uit. Als antwoord op die provocaties heeft de VN-Veiligheidsraad verschillende sancties opgelegd, maar veel resultaat hadden die tot dusver niet.

bron: Belga