Puigdemont: “Ik ben schuldig omdat ik politieke beloftes ben nagekomen”

Puigdemont: "Ik ben schuldig omdat ik politieke beloftes ben nagekomen"

“De ideeën en de engagementen die me opnieuw in het Catalaanse parlement en naar het presidentschap kunnen leiden, zijn dezelfde die me in de gevangenis kunnen doen belanden. Dat is toch een evidente contradictie. Die situatie is onhoudbaar. Die kwestie moet opgeklaard worden.” Dat zei de Catalaanse afgezette minister-president Carles Puigdemont gisterenavond in Gent in de marge van zijn bezoek aan de opera “Le duc d’Alba”. De opera “De hertog van Alva” van de Italiaan Gaetano Donizetti speelt zich af aan het begin van de Geuzenopstand tegen de Spaanse bezetter omstreeks 1568. Het muziekstuk heeft een bijkomende, symbolische betekenis voor de toestand in het Spanje van vandaag, omdat de Spaanse onderdrukking een van de thema’s is.

“Waar ik schuldig aan ben, vraagt u?”, aldus Puigdemont voor de camera van de Duitse tv-zender WDR. “Ik ben schuldig, omdat ik mijn politieke beloftes ben nagekomen die me, op basis van mijn verkiezingsprogramma van 2015, in het parlement hebben gebracht. Dat is toch de omgekeerde wereld, nietwaar? Normaal zijn politici schuldig als ze er ‘niet’ in slagen om hun woord gestand te doen. Het is toch ongelooflijk dat mijn ministers in de gevangenis zitten en ik buiten mijn eigen land moet verblijven, omdat we onze beloften tegenover onze bevolking, tegenover onze kiezers volledig zijn nagekomen.”

“We wachten nu al vele jaren op het antwoord van Spanje op de vraag welke formule zijn regering wenst te hanteren om ons politieke probleem op een politieke manier op te lossen”, aldus nog Puigdemont.

De regering-Rajoy wil de naar ons land gevluchte Puigdemont voor de rechter krijgen wegens rebellie, opruiing en verduistering van overheidsgeld. Er loopt om die reden een Europees aanhoudingsmandaat tegen Puigdemont. Het Belgische gerecht moet een beslissing nemen over een eventuele aanhouding en uitlevering van de Catalaanse politicus.

bron: Belga