Geweld Syrië: VN-gezant gewaagt van humanitaire noodtoestand in Ghouta

door
Belga
Leestijd 1 min.

Oost-Ghouta, het rebellengebied ten oosten van de Syrische hoofdstad Damascus, bevindt zich in "het oog van de orkaan" van de Syrische oorlog. Dat zei de VN-gezant voor humanitaire hulp, Jan Egeland, vandaag. Hij waarschuwde dat honderdduizenden burgers vastzitten en zonder voedsel geraken. "We roepen dit uit tot een humanitaire noodtoestand", aldus Engeland. Hoewel het rebellengebied rijk is aan landbouwgrond, is er bijna geen landbouwactiviteit meer, aldus de Noorse diplomaat. Hij moet toegang voor humanitaire hulp tot Syrië onderhandelen.

Vele kinderen lijden aan acute ondervoeding. Bovendien weigerde de Syrische overheid de evacuatie van 500 medische noodgevallen, onder wie kinderen, in de afgelopen twee maanden. "Dit breekt onze harten, dit is onaanvaardbaar. Dit zal een smet op ons geweten blijven voor een lange tijd, tenzij we snel patiënten kunnen evacueren", aldus Egeland.

Volgens de VN-gezant leidde het staakt-het-vuren waarmee de Syrische overheid akkoord ging, maar tot een minieme beperking van het geweld. Hij maande de bondgenoten van het Syrische regime aan de regering onder druk te zetten.

Bron: Belga