Evaluatiesysteem voor federale ambtenaren werkt niet

Evaluatiesysteem voor federale ambtenaren werkt niet

Het evaluatiesysteem voor federale ambtenaren werkt niet. Uit de meest recente cijfers blijkt dat amper 0,07 procent van hen een onvoldoende krijgt. “Weinig geloofwaardig”, zegt ­Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) in De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. De bonden en de regering zijn het daarover eens en nemen het systeem onder de loep. 39 onvoldoendes op een voorlopig totaal van 53.440 evaluaties. Of maar 0,07 procent die de lat niet haalt. Het federale ambtenarenkorps kan duizelingwekkende cijfers voorleggen.

Alleen gelooft niemand ze. Het probleem is dat het evaluatiesysteem niet deugt. “Gewoon zeggen dat alles goed is en de mensen laten voortbroebelen is iets van vijftig jaar geleden”, zegt Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) die de cijfers opvroeg. De ambtenaren zien het hele systeem volgens hem ten onrechte als een sanctiesysteem. “Terwijl het eigenlijk de bedoeling is om te kunnen bijsturen waar nodig of om burn-outs op te sporen.”

De problemen met het evaluatiesysteem zijn niet nieuw. De vakbonden zitten samen met premier Charles Michel (MR) en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) om het systeem bij te spijkeren. Daarvoor kijken ze in de richting van de privé, waar de evaluatiegesprekken steeds vaker worden ingeruild voor een vorm van permanente feedback.

bron: Belga