Croky Cup - Club Brugge in verlengingen naar kwartfinales

Leestijd 3 min.

Club Brugge heeft zich donderdag als laatste voor de kwartfinales van de Beker van België geplaatst. De competitieleider had daarvoor op verplaatsing bij Zulte Waregem verlengingen nodig. Na 90 minuten was het 2-2 gelijk. Bij de rust stond Brugge 0-1 voor dankzij een vroeg doelpunt van Jelle Vossen (4e). In de tweede periode keerden Davy De fauw, op strafschop (67e) en Aaron Leya Iseka (72e) de situatie om. Emmanuel Dennis sleepte zeven minuten voor tijd verlengingen uit de brand en daarin zorgde diezelfde Dennis voor de beslissing (106e).

Op een modderig veld bediende een diep gestuurde Hans Vanaken al na vier minuten Vossen, waarop die laatste enkel hoefde af te werken. In een eerste helft die vooral rond de middencirkel werd beslecht, stootte Abdoulay Diaby, op zoek naar de 0-2, nog tot tweemaal toe op Essevee-doelman Sammy Bossut. Na een interessant eerste kwartier doofde de wedstrijd uit. Club liet Zulte meer aan bod komen, maar de thuisploeg slaagde er niet in tot een degelijke kans te komen.

Tijdens de rust wisselde Franky Dury niet minder dan drie spelers. Kingsley Madu, Alessandro Cordaro en Ivan Saponjic kwamen in de plaats van Brian Hamalainen, Nill De Pauw en Idrissa Doumbia en dat bracht meteen meer pit in de wedstrijd. Hoewel de meeste kansen van Club kwamen, wist Zulte Waregem in de 66e minuut een strafschop af te dwingen nadat Dion Cools de bal met zijn hand tegenhield. Ludovic Butelle, die in doel de voorkeur had gekregen op Guillaume Hubert en Ethan Horvath kon zich niet onsterfelijk maken en werd door De fauw naar de verkeerde hoek gestuurd.

Het doelpunt betekende een kantelmoment. Vijf minuten later scoorde Iseka de 2-1. Tussen de sneeuwvlokken door leek er even geen spoor meer van Club Brugge. Tot Dennis (83e) voorbij een uitgegleden Michaël Heylen en een op het verkeerde been gezette Bossut de teams tot verlengingen veroordeelde (2-2).

In de eerste verlenging deed Club er alles aan om te winnen. Dennis kwam tot twee maal toe dichtbij de 2-3, maar stootte eerst op Bossut en trof nadien op de kruising. Kort daarop kwam Zulte weer goed weg. Dit keer was het Benoît Poulin die zijn bal op de deklat uiteen zag spatten. Pas in de tweede verlenging kon Brugge de wedstrijd beslissen. Het was opnieuw Emmanuel Dennis (106e) die scoorde, ditmaal op een sterke pass van Cools. Butelle, die nochtans een hele wedstrijd foutloos had gespeeld, liet in de laatste minuten nog enkele steken vallen. Zijn blunders bleven echter zonder gevolg. Dennis kon bijna nog de 2-4 maken, maar zijn schot bleek te flauw voor het modderige veld. De laatste minuten van de wedstrijd speelden zich grotendeels aan de cornervlag van Zulte af, waar Vanaken tijd probeerde te winnen door de bal af te schermen, tot grote frustratie van Essevee.

In de kwartfinales neemt Brugge het over twee weken (12 of 13 december) op tegen Charleroi, dat dinsdag in een Henegouwse derby Moeskroen met 0-1 uitschakelde. Daarmee staan de eerst twee van de competitie tegenover elkaar. In de andere kwartfinales staat Standard voor een verre verplaatsing naar Oostende, ontvangt Genk Waasland-Beveren, en geeft KV Kortrijk AA Gent partij.