Crisis Catalonië – Zitting van raadkamer over Europese aanhoudingsbevelen vindt in parketgebouw plaats

De Brusselse raadkamer die moet oordelen over de Europese aanhoudingsbevelen tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering, zal maandag plaatsvinden in het Portalis-gebouw, waar het parket en de jeugdrechtbanken huizen. Dat meldt het Brusselse parket. Het Portalis-gebouw zal niet toegankelijk zijn voor publiek of pers. De Europese aanhoudingsbevelen (EAB) zijn gericht tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering, Meritxell Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres en Clara Ponsatí i Obiols en Lluís Puig. Het Spaanse rechter had de EAB’s uitgevaardigd nadat de vijf in Madrid niet voor de rechter waren verschenen. De Catalaanse leider en de leden van zijn regering worden in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld, corruptie en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar.

Op een eerste zitting van de raadkamer, op 17 november, vroeg het Brusselse parket om de EAB’s uitvoerbaar te verklaren. Weliswaar was het parket van oordeel dat er geen sprake was van corruptie, maar wel van samenzwering van ambtenaren, en dat er voor ambtsverzaking geen overlevering kon gebeuren, zo meldden de advocaten van de verdediging. Die advocaten vroegen en kregen uitstel tot aanstaande maandag om schriftelijk te antwoorden op de argumenten van het parket.

“De zitting van maandag zal om praktisch-organisatorische redenen in het Portalisgebouw plaatsvinden”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Het is onvoorspelbaar hoe lang de zitting zal duren. Op het einde van de zitting zal de rechter bepalen wanneer hij een beslissing zal nemen of naar welke datum de zaak eventueel wordt uitgesteld.

bron: Belga