Brexit: Tusk en premier Varadkar overleggen in extremis over Ierse grenskwestie

Brexit: Tusk en premier Varadkar overleggen in extremis over Ierse grenskwestie

Europees president Donald Tusk trekt morgen richting Dublin voor een ontmoeting met de Ierse premier Leo Varadkar. Dat heeft zijn woordvoerder vandaag aangekondigd. De twee proberen een oplossing uit de brand te slepen voor de Ierse grenskwestie, al hangt alles in dat dossier af van de Britse goodwill. De Britten hebben van de Europese onderhandelaars nog tot 4 decemeber de tijd gekregen om met “voldoende vooruitgang” op de proppen te komen in het brexit-dossier. Voor EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier moeten nog drie grote knopen worden doorgehakt, vooraleer aan de gesprekken over de handelsrelaties kan worden begonnen: de boedelscheiding, de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de Ierse grenskwestie.

De Britten kwamen de voorbije dagen al met voorzichtige toenaderingspogingen in de eerste twee dossiers, viel ook te horen bij de Commissie, maar het laatste dossier blijkt een harde noot om kraken. Brussel en Dublin willen absoluut vermijden dat er opnieuw een fysieke grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland, dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort. Dat zou het vredesakkoord uit 1998 tussen de Ieren en het Verenigd Koninkrijk opnieuw op losse schroeven zetten, menen ze.

De Britten willen echter dat de EU overal op het Britse grondgebied haar wetten, douane-unie en interne markt opschort, wat zou beteken dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland een nieuwe Europese buitengrens wordt.

De ontmoeting vindt vrijdag om 16 uur plaats.

bron: Belga