Amerikaanse droneaanval in Pakistan

De Verenigde Staten zetten blijkbaar hun droneaanvallen op doelwitten in Pakistan onverminderd voort. Pakistaanse veiligheidskringen bevestigden deze morgen een aanval op de woning van een commandant van het Afghaanse Hakkani-terreurnetwerk in de omgeving van de grens tussen beide landen. Berichten over slachtoffers spreken elkaar tegen. Volgens officiële Pakistaanse bronnen waren er geen slachtoffers, de Pakistaanse media meldden drie doden. In oktober hadden vermoedelijk Amerikaanse drones in slechts enkele dagen bij aanvallen langs beide kanten van de grens tientallen mensen gedood. Eerder waren er aanvallen in Pakistan in september, juni en maart.

De luchtaanvallen in Pakistan kunnen het begin betekenen van een nieuwe droneoorlog. Tegen 2012 hadden de VS er honderden aanvalen op extremisten uitgevoerd. De Amerikaanse president Donald Trump had in augustus bij de voorstelling van zijn nieuwe Afghanistanstrategie het land met zware gevolgen bedreigd indien Pakistan niet eindelijk wat tegen de taliban en de troepen van Hakkani op eigen bodem onderneemt. De VS en Afghanistan beschuldigen de regering in Islamabad ervan hen te ondersteunen en de inspanningen voor de wederopbouw in Afghanistan te vertragen.

Pas twee dagen geleden had de opperbevelhebber van de Amerikaanse en de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, John Nicholson, in gesprekken met de media gezegd dat hij nog geen veranderingen in de houding van Pakistan heeft gezien.

Bron: Belga