Aanslag Joods Museum – Raadkamer moet beslissen of Nemmouche en Bendrer naar assisenhof worden verwezen

Donderdag moet de Brusselse raadkamer zich buigen over de eindvordering van het federaal parket in het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014. Daarin vraagt het federaal parket om twee verdachten, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, door te verwijzen naar het assisenhof. Voor derde verdachte Mounir Atallah vraagt het federaal parket de buitenvervolgingstelling. De verdediging van Nemmouche heeft al aangekondigd dat ze uitstel zou vragen. De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke en de 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.
Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders en volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag maar was hij niet de schutter.
In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.
Het dossier komt donderdag voor de raadkamer maar de verschillende partijen kunnen daar nog uitstel of bijkomend onderzoek vragen. In september lieten de advocaten van Mehdi Nemmouche weten dat hun cliënt waarschijnlijk een hersentumor heeft en zijn proces mogelijk niet zal kunnen bijwonen.

bron: Belga