Vlaams Belang wil Brussels geweld stoppen met jeugdgevangenis

Vlaams Belang wil Brussels geweld stoppen met jeugdgevangenis

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael hebben vandaag acht maatregelen voorgesteld die het geweld in Brussel moeten tegengaan. Vlaams Belang wil onder meer een jeugdgevangenis in de hoofdstad en wil dat brandweermannen en ambulanciers worden uitgerust met pepperspray. Naast de eerder traditionele maatregelen als een eengemaakte Brusselse politiezone, een echt snelrecht, een verbeterde inrichting van de voetgangerszone voor de politiediensten of een nultolerantie in de hoofdstad komt Vlaams Belang met enkele nieuwe voorstellen.

Veel van de relschoppers die betrokken waren bij de afgelopen incidenten in Brussel waren minderjarig en reeds gekend bij de politie.

“Het mag duidelijk zijn dat voor dit soort criminelen een goed gesprek en een vermaning van mama en papa lang niet meer volstaan. Het Vlaams Belang is voorstander van de bouw van een Brusselse jeugdgevangenis voor jonge criminelen die een gevaar vormen voor de maatschappij”, klinkt het.

De Brusselse politie legde eerder deze week ook de link tussen de verschillende rellen en “Noord-Afrika”. Zo verwees Hans Messiaen – van de dienst die betogingen screent en opvolgt – respectievelijk naar de voetbalmatch tussen Noord-Afrikaanse ploegen, een rapper met Algerijnse roots en een bijeenkomst over Libië. “Ik kan alleen maar vaststellen dat er aan de basis van de rellen verschillende sociale problemen liggen, waar de politie weinig impact op heeft. Het is aan de politiek om daar beslissingen over te nemen”, zei hij aan verschillende media.

Volgens Vlaams Belang is echter vooral nood aan etnische profilering door de autoriteiten, een omstreden aanpak waarvan de federale regering al meermaals zei dat ze er niet van wil weten. Daarnaast wil de extreemrechtse partij ook dat veroordeelde relschoppers met de buitenlandse nationaliteit het land worden uitgezet.

De Brusselaars en hulpdiensten zelf moeten zich tot slot ook beter kunnen verdedigen, vindt Vlaams Belang. Zo moet het recht van zelfverdediging uitgebreid worden naar eigendom en moeten hulpdiensten uitgerust worden met pepperspray. Bij de rellen van 11 november op de Lemonnierlaan werden brandweermannen aangevallen toen ze een auto wilden blussen.

bron: Belga