Raad van State schiet weer op effectentaks: Groen hekelt dat regering boodschapper viseert

Raad van State schiet weer op effectentaks: Groen hekelt dat regering boodschapper viseert

Oppositiepartij Groen pikt het niet dat de regering de nieuwe kritiek van de Raad van State op de effectentaks afdoet als “politiek”. Fractieleider Kristof Calvo hekelt de manier waarop de regering de inhoud negeert en enkel de boodschapper viseert. “In plaats van te kijken naar het eigen falen, schiet men op de boodschapper. Een zwaktebod”, klinkt het. De Tijd schrijft vandaag dat de Raad van State opnieuw kritiek uitte op de effectentaks, die de regering begin volgend jaar wil invoeren. Maar de regering lijkt niet geneigd veel met het advies aan te vangen. Er wordt binnen regeringskringen gefluisterd dat “de voorzitter van de Raad van sp.a-signatuur is”, weet De Tijd.

Voor Groen is het duidelijk dat de regering het huiswerk over de effectentaks opnieuw moet maken. “Het ontwerp zit vol uitzonderingen waardoor de effectentaks te complex wordt en makkelijker te omzeilen. De boycot van Open Vld en N-VA van alles wat eerlijke fiscaliteit is, zorgt ervoor dat de allergrootste vermogens telkens opnieuw ontsnappen. Deze effectentaks zou al minder opbrengen dan wat Michel 1 bij de gepensioneerden haalt. Eerlijk delen is gewoon geen onderdeel van de visie van deze regering”, stelt Calvo.

De effectentaks, “het sluitstuk van het Zomerakkoord”, is volgens de groene fractieleider ondertussen een mager beestje geworden. “Keer op keer blijkt dat er van fiscale rechtvaardigheid weinig sprake is. De brede roep om eerlijke fiscaliteit moet eindelijk gehoord worden. Onze belastingen kunnen eerlijker en eenvoudiger”, besluit Calvo.

bron: Belga