Parket opende vooronderzoek naar door politici opgerichte vzw

Parket opende vooronderzoek naar door politici opgerichte vzw

Het parket van Brussel is een vooronderzoek gestart naar een door twee Belgische (ex-)politici opgerichte vzw die middelen kreeg uit Azerbeidzjan en positieve rapporten afleverde over het verloop van de verkiezingen in dat land. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag in de Kamer geantwoord op een vraag van Georges Gilkinet (Ecolo). Internationaal onderzoek bracht in september verdachten geldstromen uit Azerbeidzjan aan het licht. Via de krant De Tijd kwam ook een Belgische vzw, de European Academy for Elections Observation, in het vizier. Die vzw is opgericht door ex-parlementslid Stef Goris (Open Vld, later LDD) en Brussels MR-parlementslid Alain Destexhe.

De vzw leverde meermaals gunstige rapporten af over het verloop van de verkiezingen die telkens gewonnen werden door het regime van president Ilham Aliyev. Officiële instanties, zoals de OVSE, hadden wel kritiek. De missies van de vzw zouden met geld uit Azerbeidzjan betaald zijn, via een Duitse lobbyorganisatie.

Destesxhe heeft intussen ontslag genomen uit de vzw én uit de Raad van Europa. Die laat een aantal gewezen magistraten onderzoeken of gewezen leden van die Raad geld uit Azerbeidzjan hebben ontvangen.

bron: Belga