Nog geen spoor van Fregat-baaninjector na mislukte lancering van Sojoez-draagraket

Tot nu toe is er geen enkel spoor van de Fregat-baaninjector die dinsdag na lancering door een Sojoez-draagraket negentien satellieten had moeten uitzetten. Niemand heeft het ding op Aarde zien terugvallen en ook in de ruimte is het nog niet teruggevonden. Dat heeft een bron uit de Russische ruimtevaartindustrie vandaag aan het Russische staatspersbureau TASS gezegd. Gisterochtend vertrok van op de nieuwe Russische lanceerbasis Vostotsjni een Sojoez-2.1B draagraket. De eerste drie trappen werkten normaal en de extra-trap, de Fregat die de meegevoerde nuttige lading in de precieze baan moet uitzetten, raakte volgens het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos in de vooropgestelde transfertbaan.

Maar daarna ging alle contact met door het door Lavotskin gebouwde tuig verloren. Wat er is gebeurd was deze morgen nog steeds koffiedik kijken.

Geen enkele Russische of buitenlandse rampbestrijdingsdienst heeft melding gemaakt van iets wat lijkt op het terugvallen van brokstukken op Aarde. Dit kan erop wijzen dat alles in zee is geploft of, minder waarschijnlijk, dat de Fregat zich in een verkeerde baan bevindt.

Grondstations in Rusland en elders hebben in de ruimte trouwens nog geen spoor gevonden van de Fregat.

Gisteren was al geopperd dat die door een menselijke fout verkeerd was geprogrammeerd.

Een Russische weersatelliet was de belangrijkste van de negentien meegevoerde kunstmanen die wellicht allen verloren zijn.

Het was pas de tweede lancering van op Vostotsjni, dat voor Moskou een alternatief vormt voor Bajkonoer. Rusland huurt die beroemde ruimtehaven voor 115 miljoen dollar per jaar van Kazachstan.

Bron: Belga