Geweld Jemen – Veertien doden bij gevechten tussen twee rebellengroepen in Sanaa

Veertien Houthi-rebellen en aanhangers van de voormalige Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zijn woensdag om het leven gekomen bij gevechten in het centrum van de hoofdstad Sanaa. Dat is bij de plaatselijke ziekenhuizen vernomen. De gevechten vonden plaats in de buurt van de Saleh-moskee, de grootste moskee van het land. De sjiitische Houthi-rebellen zouden geprobeerd hebben om de controle over die moskee te verwerven, met het oog op de viering donderdag van de verjaardag van profeet Mohammed.
De bewakers van de moskee, aanhangers van de vroegere president Saleh, hebben zich daartegen verzet. Het conflict mondde uit in een gewapend gevecht tussen de twee kampen, die in principe elkaars bondgenoot zijn.
In Jemen vechten sjiitische Houthi-rebellen en aanhangers van Saleh een verbeten burgeroorlog uit tegen aanhangers van president Abd Rabu Mansour Hadi. Die laatste groep krijgt de luchtsteun van een Arabische coalitie onder leiding van het soennitische Saoedi-Arabië. Het geweld heeft sinds maart 2015 al aan minstens 8.500 mensen het leven gekost. Er zouden ook 49.000 mensen gewond zijn geraakt.

Bron: Belga