EU wil namaak in de kiem smoren

EU wil namaak in de kiem smoren

De Europese Commissie wil de makers van namaakartikelen harder aanpakken. Ze heeft daarom vandaag enkele maatregelen voorgesteld die patenten, merkrechten en ontwerpen van Europese bedrijven beter moeten beschermen. Concreet wil de commissie onder meer een ‘watchlist’ opstellen van landen buiten de EU waar veel namaakspullen vandaan komen en die daar weinig tegen doen. “Bij 5 procent van de goederen die de EU importeert, is sprake van namaak of piraterij. In totaal gaat het jaarlijks om 85 miljard euro aan illegale handel. En dan hebben we het niet alleen over luxeartikelen, maar ook over medicijnen of speelgoed. Wij nemen dit erg serieus, ook op het politieke niveau”, verklaarde de Eurocommissaris voor Interne Markt Elzbieta Bienkowska.

Concreet wil Bienkowska een ‘watchlist’ opstellen met landen buiten de EU waar veel namaakgoederen vandaan komen en die daar erg weinig tegen doen. Daarvoor gaat de EU nauw samenwerken met Azië en Latijns-Amerika.

Daarnaast moet het voor bedrijven ook makkelijker worden om schade via de rechter te verhalen bij een schending van het intellectuele eigendomsrecht. De Commissie wil daarom gespecialiseerde rechters aanstellen en de aanpak van de lidstaten – die het eigendomsrecht allemaal op een andere manier interpreteren – gelijktrekken. “Nieuwe wetgeving zou daarbij niet nuttig zijn, maar we gaan de bestaande richtlijnen wel verduidelijken”, zei Bienkowska daarover.

De Europese douane-autoriteiten namen vorig jaar 41 miljoen namaakartikelen in beslag, goed voor een waarde van meer dan 670 miljoen euro. Ongeveer 80 procent daarvan kwam uit China. Het ging dan vooral om sigaretten, speelgoed, games, huishoudapparaten, medicijnen en drank.

bron: Belga