Bende Van Nijvel: Vermassen maakt tip van ex-rijkswachter die “niet mocht achtervolgen” over aan speurders

Bende Van Nijvel: Vermassen maakt tip van ex-rijkswachter die "niet mocht achtervolgen" over aan speurders

In de zaak van de Bende van Nijvel heeft advocaat Jef Vermassen een anonieme brief ontvangen van een ex-rijkswachter die stelt dat hij en zijn collega’s in 1985 na de overvallen op de Delhaizes in Eigenbrakel en Overijse niet de achtervolging mochten inzetten met de snelle wagens waarover ze beschikten. Dat maakte de advocaat gisteren bekend op een debat in Brussel. “Ik ga de brief overmaken aan de onderzoeksrechter”, zegt Vermassen. De ex-rijkswachter werkte op 27 september 1985 in zijn post in Oudergem, schrijft Het Nieuwsblad vandaag. “Op de briefing vernamen hij en zijn collega’s dat er een overval gebeurd was op de Delhaize van Eigenbrakel. Ze waren van de snelwegpolitie en hadden een snelle Porsche tot hun beschikking, plus een BMW en motoren. Snel genoeg om het tegen de Golf GTI op te nemen. ‘Maar we mochten er niet achter gaan'”, getuigt de ex-rijkswachter in de brief.

“‘We moesten ons aan onze taak houden: alcoholcontroles uitvoeren in de buurt.'” Later kwam het nieuws dat de Bende nu ook in Overijse was opgedoken. (..) ‘Maar opnieuw mochten we niet handelen. We mochten er met onze Porsche niet achteraan. Het werd ons verboden van onze oversten. We moesten doorgaan met onze alcoholcontroles. En ons alleen daarmee bezighouden’, staat in de brief.”

Vermassen zal de tip aan de speurders bezorgen. “Ik ga de brief overmaken aan de onderzoeksrechter omdat het nuttige en belangrijke informatie is. Ik weet niet of de gegevens juist zijn, maar ik vind het de moeite om te onderzoeken. Als het waar is wat erin staat, dan betekent dit dat er binnen de rijkswacht mensen waren die opdrachten gaven om iets niet te doen.”

bron: Belga