Oorlogsmisdadiger drinkt gif tijdens rechtszaak

De Bosnisch-Kroatische commandant Slobodan Praljak heeft na het aanhoren van zijn straf in het Joegoslaviëtribunaal een glas met gif ingenomen. Hij is kort erna overleden.

De 72-jarige Praljak (foto) had net te horen gekregen dat hij een celstraf van twintig jaar kreeg. Hij stond recht en dronk ostentatief een vloeistof op, waarna zijn advocate zei dat hij gif had ingenomen. De rechter schorste de zitting en een ambulance nam Praljak mee. Even later overleed hij in het ziekenhuis. Wat de man geslikt heeft en hoe het gifflesje in de rechtszaal binnengeraakt is, is nog niet duidelijk.

 

Oorlogsmisdaden

Tijdens de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995) was Praljak de militaire commandant van de Bosnische Kroaten. Samen met vijf andere leiders van de Bosnische Kroaten was hij wegens zware oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid aangeklaagd. Hij werd in 2013 in eerste aanleg tot twintig jaar gevangenis veroordeeld. Die strafmaat werd gisteren in beroep door de rechters bekrachtigd.

Het Joegoslavië-Tribunaal had eerder in de beroepsprocedure de gevangenisstraffen tegen twee andere ex-leiders van de Bosnische Kroaten bekrachtigd. Hoofdbeklaagde Jadranko Prlic (58), voormalig regeringsleider van de destijds zelf uitgeroepen Kroatische Republiek Herceg-Bosna, werd opnieuw tot 25 jaar gevangenis veroordeeld. Bruno Stojic, de vroegere chef van Defensie, werd tot 20 jaar cel veroordeeld.

De beklaagden zijn schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, oordeelden de rechters. Duizenden moslims werden in de Bosnische Burgeroorlog het slachtoffer van moord, verkrachting, verdrijving en terreur.

Laatste vonnissen

Het waren meteen de laatste vonnissen van het VN-Tribunaal, dat na 24 jaar de deuren sluit. De resterende zaken zullen behandeld worden door het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (MICT). De grootste namen die veroordeeld zijn door het Joegoslaviëtribunaal zijn de vroegere Servische president Slobodan Milosevic, de voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic en de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Die laatste werd in 2011 gevat en vorige week veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat was de laatste grote uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal.