Wie triomfeert op het Sportgala?

Nafissatou Thiam en Greg Van Avermaet zijn opnieuw genomineerd als Sportvrouw en Sportman van het Jaar
Belga / P. Buissin

Kevin De Bruyne, David Goffin en Greg Van Avermaet zijn de drie overgebleven kanshebbers op de trofee voor Sportman van het Jaar. Bij de vrouwen zijn Nina Derwael, Emma Meesseman en Nafissatou Thiam nog in de running.

Vorige week maakte Sportspress.be, de Belgische beroepsbond van sportjournalisten, de lijst met alle genomineerden bekend. Die is ondertussen herleid tot een shortlist met slechts drie namen op. Bij de mannen maakt Greg Van Avermaet, de winnaar van vorig jaar, kans om zichzelf op te volgen.

De wielrenner, die het jaar afsloot als nummer 1 op de WorldTour-ranking, krijgt concurrentie van David Goffin en Kevin De Bruyne. Goffin dankt zijn nominatie aan een boerenjaar, waarin hij de finale van de Masters speelde en als eerste Belg ooit de top 10 van de ATP-ranking bereikte. De Bruyne bevestigde zijn status van patron bij Manchester City en hielp de Rode Duivels aan kwalificatie voor het WK.

Derde keer Thiam?

Bij de vrouwen kan Nafissatou Thiam voor de derde keer in de prijzen vallen. De meerkampster kroonde zich dit jaar tot wereldkampioene en deed er nog een Europese titel indoor bovenop. Onlangs werd Thiam bovendien uitgeroepen tot Wereldatlete van het Jaar.

Turnster Nina Derwael zette in 2017 de stap naar de top met een Europese titel en brons op het WK op de brug met ongelijke leggers. Emma Meesseman loodste de Belgian Cats naar brons op het EK basketbal.

De Belgische basketbalvrouwen zijn overigens ook genomineerd als ploeg van het jaar, net als de Red Lions en het Davis Cup-team. Hugo Broos, Roger Lespagnard en Johan Van Herck zijn de kanshebbers op de trofee voor beste trainer, terwijl Matthias Casse, Thomas Detry of Lotte Kopecky belofte van het jaar wordt.

De winnaars worden bekendgemaakt op het Sportgala, dat op zaterdag 16 december plaatsvindt in de Docks Dome Event Hall in Brussel. De stemgerechtigden zijn sportjournalisten en alle ex-winnaars die niet langer actief zijn.