Water in snuiver veroorzaakte brand in vermiste Argentijnse duikboot

In het laatste radiocontact van de al bijna twee weken vermiste Argentijnse duikboot heeft de kapitein kortsluiting en een smeulende brand in het batterijsysteem gemeld. Dat blijkt uit een intern bericht van de Argentijnse marine, bericht nieuwszender A24 maandagavond. Aan boord bevonden zich 44 bemanningsleden. “Instroming van zeewater in het ventilatiesysteem van batterijtank nr. 3 veroorzaakte kortsluiting en een smeulende brand”, blijkt uit de publiek gemaakte transcriptie van het radiocontact met de ARA San Juan van 15 november. De voorste batterijen van de duikboot werkten niet meer, ze navigeerde verder met de achterste batterijen. Tweeënhalf uur na het contact registreerden internationale zeesensoren een explosie op de vermoedelijke positie van de duikboot.
De woordvoerder van de marine, kapitein Enrique Balbi, zei maandag dat de kortsluiting aan boord wellicht het gevolg is van zeewater dat via de snuiver in de duikboot terechtkwam. Op dat moment waren er hoge golven van meer dan zes meter op de route van de duikboot in de Zuid-Atlantische Oceaan. De marine verklaarde herhaaldeijk dat het batterijdefect volgens de kapitein van de onderzeeër verholpen was.
Een internationale zoekoperatie doorkamt de regio van de Zuid-Atlantische Oceaan, voor de Argentijnse kust, waar de onderzeeër wellicht is gezonken.

Bron: Belga