Studenten UAntwerpen krijgen vak ‘duurzame ontwikkeling’ aangeboden

Studenten van de Universiteit Antwerpen krijgen in de toekomst het vak ‘duurzame ontwikkeling’ aangeboden als een van de algemeen vormende vakken. Dat is gemeld bij de viering van de 30ste verjaardag van het interdisciplinaire Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (IMDO). Op de verjaardag van het IMDO werden allerlei initiatieven aangekondigd waarmee de universiteit nog actiever wil bijdragen aan een duurzamere samenleving, stad en bedrijfsleven.
IMDO zelf wordt een coördinatiecentrum voor allerlei samenwerkingen, met bijvoorbeeld de Antwerp Management School, stad, haven, provincie en chemiebedrijf BASF. De rector ging ook in op een ander opvallend plan: “De Universiteit Antwerpen heeft het ambitieuze plan om het aspect duurzaamheid te integreren in al zijn opleidingen. Zo wordt bijvoorbeeld een opleidingsonderdeel ‘duurzame ontwikkeling’ binnenkort aangeboden in de korf van algemeen vormende vak voor alle studenten, van gelijk welke richting. Ook in opleidingsonderdelen die geen directe band hebben, zal het aspect duurzaamheid ingewerkt worden.”
De universiteit, die ook al bekend staat vanwege participatieve projecten zoals de fijnstofmetingen met aardbeiplantjes, startte alvast een proefproject op. Het is nog niet duidelijk of het vak verplicht wordt of een keuzevak zal zijn.
Op de viering was ook Hans Bruyninckx aanwezig, directeur van het Europees Milieuagentschap. Ook hij benadrukt het belang van interdisciplinair samenwerken om complexe uitdagingen zoals de klimaatopwarming, het verlies aan biodiversiteit en de overproductie van dierlijke mest aan te pakken.

bron: Belga