Noord-Korea vuurt opnieuw een ballistische raket af

Noord-Korea heeft volgens een bericht van het Zuid-Koreaans persagentschap Yonhap opnieuw een ballistische raket afgevuurd. De raket werd vanuit de provincie Zuid-Pyongan in oostelijke richting gelanceerd, meldde Yonhap in de vroege ochtenduren van woensdag lokale tijd onder aanhaling van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten. Zuid-Korea en de Verenigde Staten onderzoeken de vliegbaan en de afgelegde afstand van de Noord-Koreaanse raket. Volgens de Japanse regering kan de raket in zee ingeslagen zijn binnen de Japanse economische zone, aldus het Japanse persbureau Kyodo. Een woordvoerder van het Pentagon heeft de mogelijke raketproef van Noord-Korea bevestigd. “Momenteel kunnen we niet veel zeggen, enkel dat de raket hoogstwaarschijnlijk is afgevuurd”. De Amerikaanse strijdkrachten in de Stille Oceaan proberen de vaststellingen te bevestigen. Woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis verklaarde op Twitter dat president Donald Trump op de hoogte is gebracht van de situatie, nog toen de raket in de lucht was.

De voorbije maanden waren de spanningen in de regio weer duidelijk gestegen, nadat Noord-Korea meerdere ballistische raketten en begin september een kernbom had getest en daarmee opnieuw de VN-sancties had geschonden. De VS hadden Noord-Korea onlangs op de lijst van landen geplaatst die het terrorisme steunen en het Amerikaans ministerie van Financiën breidde de sancties tegen het communistisch land uit. Veel landen hebben hun handelsbetrekkingen met Noord-Korea duidelijk teruggeschroefd of stopgezet.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson had nog maar onlangs de hoop geuit over een diplomatieke oplossing voor het conflict. “Velen zijn van mening dat er belangrijke resultaten werden geboekt”, zei Tillerson vorige week over de Amerikaanse strategie van de “maximale druk”. Er zijn serieuze aanwijzingen dat Noord-Korea problemen heeft bij de brandstofbevoorrading en dat de staatsinkomsten gevoelig gedaald zijn. “Wellicht is dat de reden waarom Pyongyang al 60 dagen geen provocatief gedrag meer heeft vertoond.”

Noord-Korea beschouwt zijn herinvoering op de Amerikaanse lijst van landen die terreur steunen als een “zware provocatie”. Buitenlandse Zaken in Pyongyang beticht Washington van een vijandige politiek. Noord-Korea zal daarom zijn atoomprogramma verder uitbreiden. De kernwapens dienen ter verdediging van de eigen soevereiniteit, werd een zegsman in de staatsmedia geciteerd.

bron: Belga