Granaataanval op Franse soldaten vlak voor aankomst Macron in Ouagadougou

Granaataanval op Franse soldaten vlak voor aankomst Macron in Ouagadougou
Granaataanval op Franse soldaten vlak voor aankomst Macron in Ouagadougou

Een aanval met een granaat tegen Franse soldaten in Ouagadougou heeft het begin van het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron in Burkina Faso getekend. Het is Macrons eerste rondreis in Afrika. Bedoeling is een “nieuwe fase” aan te snijden in de relaties tussen Parijs en het continent.
Macron zal tijdens zijn rondreis ook Ivoorkust en Ghana bezoeken. De Franse president wil er de Afrikaanse jeugd overtuigen, die meer en meer vijandig staat tegenover de Franse aanwezigheid op het continent. Zijn reis staat ook in het teken van de aanhoudende terreurdreiging in de Sahel, waar de Franse troepen in de regio de handen vol aan hebben, en de groeiende migratiecrisis die Europa wil indijken.

Maandagavond, twee uur voor zijn aankomst, lanceerden twee gemaskerde individuen vanop een motor een granaat naar een Frans voertuig in het noorden van Ouagadougou. Ze konden hun doelwit niet treffen, maar drie burgers raakten wel gewond. Een van hen is er ernstig aan toe. De aanslag werd nog niet opgeëist. Ze gebeurde evenwel ver van het vliegveld. In het centrum van de hoofdstad was er een grote veiligheidsmacht op de been.

Deze reis betekent “een nieuwe fase in onze relatie met uw land en uw continent”, zei Macron bij aankomst maandagavond in Ouagadougou. Hij verwees niet naar de aanval. Vandaag zal Macron een bezoek brengen aan de universiteit van Ouagadougou. Woensdag woont de Franse president de vijfde Afrikaans-Europese top bij in Abidjan. Met zijn bezoek aan Ghana, waar Engels de officiële taal is, wil Macron illustreren dat de belangstelling voor Afrika verder reikt dan Franstalig Afrika.

Bron: Belga