Frank Vanhecke duikt op in huldebetoon van Vlaams Belang aan stichter Karel Dillen

Frank Vanhecke duikt op in huldebetoon van Vlaams Belang aan stichter Karel Dillen

Het Vlaams Belang herdenkt donderdag het overlijden van stichter-voorzitter Karel Dillen met een academische zitting over zijn politieke erfenis. Opmerkelijk is dat er ook een opgenomen bijdrage is van zijn opvolger als partijvoorzitter Frank Vanhecke, die de partij intussen verlaten heeft omwille van de koers van het Vlaams Belang. Dat Vanhecke ingestemd heeft om een bijdrage te leveren is wellicht te verklaren door de band die beiden hebben gehad. Vanhecke was immers jarenlang zijn secretaris, volgde hem op in het Europees Parlement en het was Dillen die hem aanduidde als zijn opvolger. Frank Vanhecke ziet in Karel Dillen “de redder van de naoorlogse Vlaams-nationalistische partijpolitiek”. Dillen kon zonder problemen de macht delegeren. “Hij waakte over de rechtlijnigheid van de ideeën, maar was soepel over de uitvoering ervan.”

Karel Dillen (°1925) stapte in 1971 uit de Volksunie wegens de te linkse koers van de partij. Na het Egmontakkoord stichtte hij in 1977 de Vlaams Nationalistische Partij die een jaar later vervelde tot Vlaams Blok. Hij was ‘voorzitter voor het leven’. Volgens Vanhecke was dit een reactie op het ‘verraad van de Volksunie’. Dillen wilde vermijden dat de nieuwe partij op ‘democratische manier’ zou verlinksen en verzwakken, aldus Frank Vanhecke in zijn getuigenis. In 1996 gaf Karel Dillen de fakkel door aan Frank Vanhecke.

Naast Vanhecke komen ook oud-Kamerlid Francis Van den Eynde en zoon Koen Dillen aan het woord, die eveneens in juli 2011 de deur van het Vlaams Belang achter zich dichttrokken.

De academische zitting ‘De politieke erfenis van Karel Dillen’ vindt donderdag vanaf 20 uur plaats in Hotel Ter Elst in Edegem. Naast partijvoorzitter Tom Van Grieken nemen ook dochter en gewezen Vlaams parlementslid Marijke Dillen, gewezen Vlaams parlementslid Luk van Nieuwenhuysen en historicus Pieter Jan Verstraete het woord.

bron: Belga