Exacte oorzaak treinongeluk Morlanwelz nog onduidelijk, Infrabel belooft “volledige medewerking aan onderzoek”

Exacte oorzaak treinongeluk Morlanwelz nog onduidelijk

Infrabel wil zijn “volledig medewerking verlenen aan het onderzoek” naar het treinongeval dat gisterenavond in Morlanwelz aan twee spoorarbeiders het leven heeft gekost. Dat heeft de spoorinfrastructuurbeheerder deze ochtend meegedeeld. De precieze oorzaak van het ongeval is momenteel nog niet duidelijk. “Maandagavond, na de schok, was het onze prioriteit om zo dicht mogelijk bij onze collega’s te zijn”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Sacré. “Vandaag is het onze absolute wil om ons ter beschikking te stellen van het onderzoek en om onze medewerking te verlenen bij het vaststellen van wat er precies gebeurd is”, zo voegt hij daar nog aan toe.

De getakelde trein was maandagavond even voor 20 uur om een nog onduidelijke reden losgekomen van de hersporingstrein. Iets verderop maaide de trein in Morlanwelz enkele spoorarbeiders weg, die wegens een eerder ongeval herstellingswerken aan het uitvoeren waren. Twee van hen overleefden dat niet, twee anderen zijn zwaargewond.

Vervolgens bolde de trein verder in de richting van Bergen, om ter hoogte van Bracquegnies te botsen met een passagierstrein met een tiental reizigers aan boord. In de passagierstrein raakten vijf mensen lichtgewond: de treinbestuurder, de treinbegeleider en drie reizigers.

Infrabel kan nog geen uitleg geven over de precieze oorzaak van het ongeval. Onderzoek moet onder meer uitwijzen hoe de trein kon losraken en vervolgens nog een traject van veertien kilometer kon afleggen. De twee treinen die bij het ongeval betrokken waren zullen vandaag worden weggehaald door Infrabel. Spoortechnici moeten ook nog de wissels nakijken.

Als gevolg van het ongeval rijden er vandaag geen treinen tussen Bergen en Charleroi. Er is een alternatieve dienstregeling uitgewerkt, waarbij meerdere lijnen worden ingekort of aangepast. Er rijden ook twee pendelbussen tussen de twee steden. De NMBS raadt de reizigers uit die regio aan om de informatiekanalen van de spoorwegmaatschappij in het oog te houden.

bron: Belga