Legendarische piratenzender test nieuwe frequentie

De legendarische Britse zeezender Radio Caroline heeft onverwachts weer testen uitgevoerd. De radiozender begint binnenkort opnieuw uit te zenden.

Radio Caroline was de eerste Britse zeezender en werd opgericht in 1964. De initiatiefnemers haalden de mosterd bij de Nederlandse piratenzender Radio Veronica, die ook in delen van België beluisterd kon worden. Zulke zeezenders zonden uit vanop een schip of kunstmatig platform in internationale wateren, om zo te ontsnappen aan nationale wetgeving. In veel landen was de radio destijds immers niet vrij en mochten enkel staatsomroepen uitzenden, zoals de BBC in Groot-Brittannië.

Radio Caroline kreeg in mei de middengolffrequentie 648 kHz toegewezen. Binnenkort zal het radiostation daar opnieuw op uitzenden, al is nog niet duidelijk wanneer de eerste uitzending zal plaatsvinden.

Ook in België

Afgelopen weekend begonnen de radiomakers opnieuw met testen, die nog steeds doorlopen. Via zijn website vraagt Caroline luisteraars een ontvangstrapport door te sturen. In het weekend van 11 november deed Caroline een verrassende eerste test, via een vroegere zendmast van de openbare omroep BBC in Orfordness die volgens deskundigen ideaal is gelegen. Er waren toen, net als nu, goede ontvangstberichten vanop plaatsen in België.

Afgelopen weekend werd uitgezonden vanop het zendschip Ross Revenge, dat ook vroeger gebruikt werd. Dat schip ligt in de rivier Blackwater bij Essex en kan bezocht worden.