Vlaams Parlement hakt knoop over parlementaire tv-omroep door

Vlaams Parlement hakt knoop over parlementaire tv-omroep door

ActuaTV krijgt dan toch het contract voor de parlementaire televisie-omroep van het Vlaams Parlement. Het Uitgebreid Bureau van het parlement heeft daarvoor het licht op groen gezet. ActuaTV zal 350.000 euro per werkjaar krijgen om verslag uit te brengen over de werkzaamheden in het Vlaamse halfrond. Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen. Het Vlaams Parlement denkt al langer na over de oprichting van een eigen tv-omroep. Momenteel brengt ActuaTV als parlementaire nieuwszender al verslag uit vanuit het Vlaams Parlement, maar omdat Telenet is overgeschakeld op een ander vergoedingsmodel verliest ActuaTV zowat 90 procent van zijn jaarlijkse vergoeding van Telenet.

Het Vlaams Parlement besliste eerder dit jaar om een bestek uit te schrijven voor een eigen televisie-omroep. Via die eigen tv-omroep wil het parlement “meer aandacht genereren voor zijn werkzaamheden”. Per werkjaar zet het parlement 350.000 euro opzij zetten voor de parlementaire zender. Uiteindelijk tekende maar één kandidaat, ActuaTV zelf, in op de opdracht.

Recent kreeg het dossier wat tegenwind in het parlement zelf. Vooral Open Vld ging op de rem staan. De Vlaamse liberalen hadden bedenkingen en bezwaren bij de kostprijs van de zender en bij de procedure omdat het volgens hen leek op een soort “reddingsoperatie” voor ActuaTV. De gunning van het dossier werd daarom enkele weken geleden uitgesteld.

Maar vandaag bereikte het Uitgebreid Bureau van het parlement alsnog een consensus over het dossier. ActuaTV krijgt dus het contract als Parlementaire Televisie Omroep (PTO) voor het Vlaams Parlement. Bij Open Vld valt te horen dat men het dossier niet finaal wilde blokkeren. Voor de Vlaamse liberalen is het wel belangrijk dat er een evaluatie is afgesproken in september 2018 en dat er een kritisch onderzoek komt naar het bereik van de zender.

bron: Belga