Vlaams-Nederlandse alliantie voor statiegeld op PET-flessen en blikjes

Vlaams-Nederlandse alliantie voor statiegeld op PET-flessen en blikjes

Eenentwintig organisaties en verenigingen uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar om de regeringen in beide landen ertoe aan te zetten statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. “Niet alleen milieuorganisaties willen graag statiegeld op PET-flessen en blikjes ingevoerd zien. Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek”, stelt de Statiegeldalliantie vandaag, die wil laten zien dat er een breed draagvlak voor de maatregel is.
Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes terug in te leveren. Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen. Door hun krachten te bundelen in de Statiegeldalliantie, roepen de diverse alliantiepartners beide regeringen op om in 2018 statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.

Voor de Vlaamse regering nadert het moment van de waarheid over statiegeld in 2018. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) heeft meerdere malen in de plenaire van het Vlaams parlement aangekondigd dat ze voorstander is van statiegeld en in 2018 gaat beslissen.

De alliantiepartners uit Vlaanderen zijn Test Aankoop, Bond Beter Leefmilieu, KVLV Vrouwen met vaart, Proper Strand Lopers, Arbeid&Milieu, Conscious Crew en Limburg.net, dat afval inzamelt in 46 gemeenten. Onder de Nederlandse deelnemers zijn onder meer gemeente Weert, Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht, Stichting De Noordzee.

bron: Belga