Vier betogers weer vrij na “racistische” optocht tegen Roma en stadsbestuur in Gent

Vier personen die gisteren in Gent hadden deelgenomen aan een niet-aangevraagde betoging tegen Roma en het stadsbestuur, zijn vrijgelaten na verhoor. Dat bevestigt de Gentse lokale politie. De Gentse burgemeester Daniël Termont wil klacht indienen omdat de betogers zich bezondigden aan “racistische hate speech”. Bij de optocht van een 250-tal betogers werd zondagavond een raam van een restaurant vernield en ontstond er duw- en trekwerk bij het eindigen van de betoging. Er werden vier personen opgepakt, maar ze werden na verhoor vrijgelaten. Vele betogers waren gemaskerd en er werden slogans zoals “Roma’s buiten” gescandeerd.

De betoging was niet aangevraagd. “Toch hebben we de betoging laten doorgaan”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “We hadden alles goed onder controle. We waren vooraan, achteraan en opzij mee en hadden zo controle over de manifestatie. Lieten we ze niet doorgaan, dan zou er tumult kunnen ontstaan zijn. We hadden via sociale media vernomen van de betoging en hebben een risico-analyse gemaakt, en onze strategie en personeelsinzet bepaald.”

Burgemeester Termont vindt dat de betogers de grenzen van de vrije meningsuiting hebben overschreden. “Racistische ‘hate speech’ hoort absoluut niet thuis in onze stad. Dat die amokmakers ook nog eens de meest kwetsbaren in onze samenleving viseren, is ontoelaatbaar. Ik laat onderzoeken of ik als burgemeester klacht kan neerleggen op basis van de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden”, zegt Termont.

bron: Belga