Proces dodelijke brand Lennik – Verdediging vraagt veroordeling voor brandstichting en onopzettelijke doodslag

Op het proces voor de Brusselse correctionele tegen Sonja T.M., de 38-jarige vrouw die in februari 2015 de brand in Lennik veroorzaakte waarbij haar drie kinderen om het leven kwamen, heeft de verdediging maandagnamiddag gevraagd de vrouw niet te veroordelen voor moord maar voor opzettelijke brandstichting en onopzettelijke doodslag. Volgens de verdediging is niet bewezen dat Sonja T.M. wist dat haar kinderen in het bijgebouw van de gezinswoning waren toen ze daar brand stichtte. “Als ze de kinderen wou doden, waarom heeft ze dan nog de hulpdiensten gebeld, waarom heeft ze dan nog haar partner gebeld?” vroeg meester Vincent Lurquin, de advocaat van Sonja T.M. “Haar verklaring over de feiten wordt niet tenietgedaan door de verschillende vaststellingen.”
Volgens het openbaar ministerie handelde de vrouw uit wraak tegen haar partner omdat een gerechtsdeurwaarder haar die dag documenten had bezorgd waaruit bleek dat haar partner de echtscheiding vroeg en de hoede van de kinderen opeiste. Maar volgens meester Lurquin was Sonja T.M. op de hoogte van dat bezoek.
De verdediging gaf ook toe dat de vrouw alcoholverslaafd was. “Ze heeft inderdaad een zeer moeilijk leven gekend en troost gezocht in de alcohol en de kalmeermiddelen. De huisarts heeft daarin een zeer dubbelzinnige rol gespeeld. Enerzijds maakte hij zich zorgen dat er iets zou gebeuren en contacteerde hij de politie, anderzijds bleef hij mevrouw kalmeermiddelen voorschrijven hoewel hij wist dat ze te veel alcohol dronk. Die combinatie veroorzaakt een emotionele vlakheid en een verlies aan remmingen, net wat mijn cliënte is overkomen.”
Sonja T.M. kreeg als laatste het woord: “Ik heb wel degelijk spijt en berouw, ik heb het dierbaarste verloren wat ik had. Dit had nooit mogen gebeuren, ik ben zwaar tekortgeschoten.”
Het vonnis valt op 8 januari.

bron: Belga