Pakistaanse justitieminister stapt op na weken van protest

Pakistaanse justitieminister stapt op na weken van protest
Pakistaanse justitieminister stapt op na weken van protest

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad komt er maandag een einde aan de aanhoudende protesten tegen de minister van Justitie Zahid Hamid, die maandag uiteindelijk zijn ontslag heeft aangeboden bij premier Shahid Khaqan Abbasi. “Er is een overeenkomst bereikt met de regering”, zegt Pir Zubair Kasuuri van de religieuze beweging Tehreek-i-Labaik Yah Rasool Allah, die de protesten organiseerde. Al sinds 6 november werd in Islambad actiegevoerd tegen de justitieminister. Demonstranten blokkeerden er een belangrijke toegangsweg met urenlange files tot gevolg. Zaterdag beslisten de Pakistaanse autoriteiten in te grijpen, door 8.000 veiligheidstroepen in te zetten die traangas en rubberen kogels hanteerden, maar dat liep verkeerd af. Zes betogers kwamen om en ruim tweehonderd anderen raakten gewond. Uiteindelijk werd de politieactie gestaakt.
De demonstranten eisten het ontslag van Hamid omdat die zich volgens hen schuldig maakte aan blasfemie door een aanpassing voor te stellen aan de tekst van de eed die parlementariërs moeten afleggen. De nieuwe versie was volgens de manifestanten te tolerant ten aanzien van de Ahmadi-moslims.
De Ahmadi zijn een minderheidsgroep in Pakistan. In 1974 werden ze door het parlement bestempeld als niet-moslim omdat ze Mohammed niet als de laatste profeet aanzien. De Ahmadi beschouwen ook de grondlegger van hun stroming als een profeet.

Bron: Belga