Overheid roept op tot evacuatie van 100.000 omwonenden Mount Agung op Bali

Overheid roept op tot evacuatie van 100.000 omwonenden Mount Agung op Bali

Bijna 100.000 omwonenden van de vulkaan Mount Agung, op het Indonesische eiland Bali, hebben vandaag de raad gekregen om hun woning te verlaten. Het Indonesische rampenbestrijdingsagentschap roept op om alle dorpen binnen een straal van tien kilometer van de vulkaan te ontruimen. In totaal moeten 22 dorpen, die samen goed zijn voor 90.000 tot 100.000 inwoners, worden ontruimd. Die beslissing komt er nadat voor de Mount Agung de hoogste waarschuwingsfase was afgekondigd. De 3.031 meter hoge vulkaan spuwde zaterdagavond voor de tweede keer op een week tijd rook uit, waardoor een aswolk van wel 4 kilometer hoog ontstond.

De internationale luchthaven van Denpasar is intussen gesloten, uit vrees dat de aswolk schade zou kunnen veroorzaken aan de motoren van de vliegtuigen. Zowat 6.000 passagiers zijn op dit moment gestrand op het vakantie-eiland. Een woordvoerster van TUI – dat zelf niet op Bali vliegt, maar er wel pakketreizen aanbiedt – zegt dat er nog geen problemen met Belgische toeristen zijn gemeld. Bij Thomas Cook was nog niemand bereikbaar.

De jongste uitbarsting van Mount Agung, in 1963 en 1964, hield de Balinese bevolking bijna een jaar lang in zijn greep en kostte aan 1.200 mensen het leven.

bron: Belga