Nieuw op 1 december – Grote gezondheidswaarschuwingen in zonnebankcentra

In zonnebankcentra moeten voortaan grote affiches hangen die de gebruikers erop wijzen dat het gebruik van zonnebanken huidkanker kan veroorzaken. Een maatregel van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) om het bewustzijn over de gevaren te verhogen, naar analogie met de waarschuwingen op pakjes sigaretten. Zonnebankcentra moesten al langer waarschuwen voor de gezondheid, maar die boodschappen zullen nu nog meer moeten opvallen. Zo moet er vanaf 1 december aan het onthaal een affiche hangen (minimaal A3-formaat), waarop in het groot “Gebruik van zonnebanken kan huidkanker veroorzaken” staat, gevolgd door nog een reeks waarschuwingen.
Ook elke mededeling van de zonnebankcentra moet de huidkanker-boodschap bevatten, “op een goed leesbare en opvallende manier zodat de aandacht van de consument erop wordt getrokken”. De centra mogen bovendien geen enkele allusie meer maken op eventuele voordelen of gunstige effecten van het gebruik van zonnebanken.
Begin 2019 volgt nog een maatregel. Elke zonnebankcentrum zal dan een meettoestel moeten hebben om het huidtype van de gebruiker te bepalen. Is dat er niet, dan moet de uitbater de gebruiker verwijzen naar een dokter voor een medisch attest.
De Hoge Gezondheidsraad pleitte midden dit jaar voor een verbod op zonnebanken. Dat ziet minister Peeters niet onmiddellijk zitten, maar hij wil wel “zo streng mogelijk optreden en ervoor zorgen dat de gebruikers zich zo goed mogelijk bewust zijn van de gevaren”.

bron: Belga