Land Invest – Kritisch Gecoro-lid door Unizo uit stedelijke adviesraad gezet

Yves Heylen, een van de leden van de Antwerpse gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (Gecoro) die de voorbije dagen kritiek uitte op het stadsbestuur en op de band tussen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en een lobbyist van bouwpromotor Land Invest, wordt uit die Gecoro gezet. Dat schrijven nieuwssite Apache en Gazet Van Antwerpen maandagavond. Zelfstandigenorganisatie Unizo, namens wie Heylen in de commissie zetelde, bevestigt aan Belga dat ze zijn mandaat intrekt. Heylen had onder meer in De Zevende Dag aan de alarmbel getrokken over de manier waarop het Antwerpse stadsbestuur omgaat met de Gecoro, een onafhankelijk adviesorgaan waarin verschillende experts en belangenverenigingen vertegenwoordigd zijn. Hij stelde onder meer dat schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) de commisieleden “de levieten is komen lezen” omtrent een klacht die een Gecoro-lid had ingediend bij de provincie omdat een ongunstig advies voor een project achteraf was bestempeld als “gunstig onder voorwaarden”.
“Het standpunt van iemand die voor Unizo in de Gecoro zetelt, hoort een door Unizo gedragen standpunt te zijn”, zegt Sofi Van Ussel, directeur van Unizo Provincie Antwerpen. “Meneer Heylen had onlangs al eens zijn persoonlijk standpunt in een krant gegeven en was uitgerekend vandaag bij ons uitgenodigd op gesprek. Dat hij gisteren in De Zevende Dag zat zonder voorafgaand overleg, sterkt me in het oordeel dat hij niet langer in staat is op een neutrale manier het standpunt van Unizo te verdedigen.”
Van Ussel ontkent dat er politieke druk met haar beslissing gemoeid was en geeft nog aan dat Heylen op slechts twee van de twaalf vorige Gecoro-zittingen aanwezig was. “Tot slot heb ik ook de indruk dat hij een politiek mandaat nastreeft, terwijl je als Gecoro-lid voor Unizo politiek neutraal moet zijn.”

bron: Belga