Kopiëren doe je niet zomaar: voor wat, hoort wat

Kopiëren doe je niet zomaar: voor wat

Uitgevers en auteurs lanceren deze week de sensibiliseringsactie www.voorwathoortwat.be. Toonaangevende auteurs verschijnen in filmpjes en op foto’s op nieuwswebsites op een ongewone manier: ze kopiëren zichzelf om lezers te sensibiliseren om hun werk niet zomaar te fotokopiëren. In België worden jaarlijks meer dan 1 miljard pagina’s gefotokopieerd uit auteursrechtelijk beschermde werken. Voor die fotokopieën hebben auteurs en uitgevers recht op een wettelijke vergoeding, maar dat is onvoldoende bekend bij gebruikers. Bovendien veranderde de wetgeving dit jaar ingrijpend.

Auteurs en uitgevers lanceren daarom samen de sensibiliseringsactie www.voorwathoortwat.be. Hiermee roepen ze op tot een correcte toepassing van de nieuwe fotokopiewet en sensibiliseren ze over het belang van de fotokopievergoeding voor henzelf. Het is een belangrijke aanvullende bron van inkomsten voor auteurs en uitgevers.

Schrijvers Tom Lanoye, Pieter Aspe en Walter van den Broeck, fotografe Lieve Blancquaert en illustratrice Thaïs Vanderheyden zijn de bekende gezichten van de campagne.

bron: Belga