Hoogste alarmfase door vulcaanactiviteit op Bali

Hoogste alarmfase door vulcaanactiviteit op Bali
Hoogste alarmfase door vulcaanactiviteit op Bali

Op Bali is maandag de hoogste waarschuwingsfase van kracht nu de vulkaan Mount Agung weer as uitspuwt. Dat meldt Sutopo Nugroho van het Indonesische rampenbestrijdingsbureau. Burgers worden opgeroepen om weg te blijven uit een straal van 10 kilometer rond de vulkaan en de internationale luchthaven in Denpasar is tijdelijk gesloten. Zaterdagavond spuwde de 3.031 meter hoge vulkaan nog voor de tweede keer op een week tijd rook uit, waardoor een aswolk van wel 4 kilometer hoog ontstond. Een dertigtal vluchten moesten daardoor worden geschrapt op de internationale luchthaven van Denpasar. Die is, nu de alarmfase weer is opgeschroefd, tijdelijk gesloten voor minstens 18 uur. Alle vluchten op de luchthaven, die dagelijks naar schatting 50.000 passagiers verwerkt, zijn momenteel geannuleerd.
Sinds midden september zijn er al signalen dat Mount Agung aan het ontwaken is. Toen werd ook al het hoogste alarmpeil afgekondigd en werden 140.000 mensen geëvacueerd. Een maand later werd het alarmpeil met een graad teruggeschroefd.
De jongste uitbarsting van Mount Agung, in 1963 en 1964, hield de Balinese bevolking bijna een jaar lang in zijn greep en kostte aan 1.200 mensen het leven.

Bron: Belga