Greenpeace “verrast” en “geschandaliseerd” door vernieuwing vergunning glyfosaat

Greenpeace "verrast" en "geschandaliseerd" door vernieuwing vergunning glyfosaat

“We hadden helemaal niet verwacht dat de vergunning voor glyfosaat zonder beperkingen zou worden vernieuwd. Het is een schandalige en gevaarlijke beslissing.” Zo reageert Thomas Leroy, woordvoerder van Greenpeace Belgium, op de beslissing van de lidstaten van de Europese Unie om de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen. “De mensen die ons zouden moeten beschermen tegen gevaarlijke pesticiden, hebben het vertrouwen geschonden dat de Europese burgers in hen stellen. De Europese Commissie en de meeste regeringen kiezen ervoor om de waarschuwingen van onafhankelijke wetenschappers, de eisen van het EU-parlement en de roep van meer dan een miljoen mensen om een verbod op glyfosaat, te negeren”, zegt ook Franziska Achterberg, beleidsexperte bij Greenpeace EU. “Dat machtige bedrijven dreigen met een rechtszaak, lijkt hen meer zorgen te baren dan de gezondheid en het milieu van hun burgers.”

België stemde tegen het voorstel van de Europese Commissie. “Minister Denis Ducarme (MR) betreurde het nieuws, al had hij meer kunnen doen om glyfosaat te helpen uitfaseren op Europees niveau, bijvoorbeeld door te ijveren voor amendementen in lijn met de Belgische positie”, zegt Leroy nog.

Glyfosaat, het actieve bestanddeel in onkruidverdelgers als Roundup, wordt gelinkt aan kanker en milieuschade, aldus Greenpeace nog.

bron: Belga