Douane neemt mobiele scanner in gebruik op luchthaven Zaventem

Douane neemt mobiele scanner in gebruik op luchthaven Zaventem

Op Brussels Airport is vandaag een mobiele scanner, gemonteerd in een bestelwagen, voorgesteld. In 10 minuten tijd kan de douane er een vliegtuig volledig mee scannen, op zoek naar vooral drugs, sigaretten en explosieven. “Een enorme efficiëntiewinst”, zei Kristian Vanderwaeren, de administrateur-generaal van Douane en Accijnzen, bij de voorstelling van het apparaat. Sinds 2014 rijdt er al eentje rond in de haven van Antwerpen. Met de “Z Backscatter Van”, zoals de mobiele scanner heet, kan de douane een volledig vliegtuig in 10 minuten scannen, gewoon door erlangs te rijden. Als er iets verdachts op de scan verschijnt, weten de douaniers ook precies waar zoeken. Tot nu toe moest een vliegtuig manueel doorzocht worden, wat al gauw meer dan een uur in beslag nam, aldus Vanderwaeren.

“Fraude is een van de grootste obstakels voor een gezonde sociaal-economische ontwikkeling van de maatschappij”, stelde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die bevoegd is voor de bestrijding van fiscale fraude. “We zetten in op vernieuwing om malafide praktijken aan te pakken, en met zo min mogelijk impact op het reguliere economische en logistieke leven.”

De scanner is gebaseerd op Brussels Airport en zal vooral gebruikt worden om vliegtuigen te controleren. Afhankelijk van de risico’s en de vraag kan hij ook op andere luchthavens worden ingezet of op parkings langs de openbare weg. De “Z Backscatter Van” kost 1,2 miljoen euro, waarvan 80 procent wordt betaald door OLAF, het Europese Antifraude Agentschap.

bron: Belga