Belgen blijven vaak binnen grenzen van eigen provincie

Belgen blijven vaak binnen grenzen van eigen provincie
Belga / K. Desplenter

De leefwereld van de Belg wordt in grote lijnen begrensd door de provincie waarin hij woont. “En dat terwijl de provinciegrenzen uit een ver verleden stammen”, klinkt het.

In politieke kringen wint het voorstel om de provincies af te schaffen steeds meer aan steun. Het zouden ouderwetse, uitgeholde concepten zijn die te ver staan van de leefwereld van de Belg, die zich naar de stad heeft georiënteerd. Maar wat blijkt: de grenzen van de provincies komen vrij goed overeen met die van onze leefwereld.

Uit een studie van UAntwerpen en UC Louvain blijkt dat we, zeker voor het woon-werkverkeer, het liefst in onze eigen provincie blijven. Verhuizen doen we binnen kleinere gebieden, maar ook daarbij respecteren we in grote mate de provinciegrenzen, schrijven De Standaard en Le Soir. Al zijn er ook enkele uitzonderingen, zoals de impact van Brussel.

“Er zijn nochtans geen barrières”

“Wij hadden verwacht dat de gemeenschappen zich zouden concentreren rond grote en regionale steden. Maar dat doen ze dus niet”, zegt Ann Verhetsel van UAntwerpen. “Dat terwijl provinciegrenzen uit een ver verleden stammen en er helemaal geen barrières zijn, zoals regels of taksen, die het oversteken ervan verhinderen of bemoeilijken.” Zij stelt dan ook dat de overheid “maar beter voorzichtig is” bij een eventuele afschaffing van de provincies.

Een heldere verklaring voor het fenomeen hebben de onderzoekers niet gevonden. “Maar het meest plausibel is dat oude politieke afbakeningen blijven doorleven in ons denken en bijgevolg ook in ons ruimtelijk gedrag. Een goed voorbeeld daarvan is het ‘Limburggevoel’”, luidt het.