Treinongeluk kost het leven aan twee arbeiders Infrabel

Treinongeluk kost het leven aan twee arbeiders Infrabel
Belga / V. Lefour

Bij het treinongeval in het Henegouwse Morlanwelz zijn maandagavond twee arbeiders van spoornetbeheerder Infrabel omgekomen en twee anderen zwaargewond geraakt. Het ongeval kon gebeuren doordat een getakelde trein losraakte van een hersporingstrein en zo nog veertien kilometer doorreed.

Arbeiders van Infrabel voerden herstellingswerken uit aan een spoorwegovergang in Morlanwelz, waar eerder op de dag een trein was gebotst met een personenvoertuig. Dat voertuig vloog in brand. Er raakte niemand gewond, maar het spoorverkeer tussen Bergen en Charleroi lag de hele dag stil. Bij de takeling van de trein rond 20 uur liep het maandagavond uiteindelijk opnieuw mis.

De getakelde trein kwam in Piéton om een nog onduidelijke reden los van de hersporingstrein en maaide iets verderop in Morlanwelz enkele spoorarbeiders weg. Die waren twee stukken van zes meter spoor en een signalisatiecabine aan het vervangen. Twee van hen overleefden dat niet, twee anderen zijn zwaargewond. Het noodinterventieplan werd er afgekondigd.

Passagierstrein geraakt

Vervolgens bolde de trein “een aantal kilometers” verder in de richting van Bergen en botste die met een passagierstrein met een tiental reizigers aan boord ter hoogte van Bracquegnies, zo melden NMBS en Infrabel. In de passagierstrein raakten vijf mensen lichtgewond: het gaat om de treinbestuurder, de treinbegeleider en drie reizigers. Ook daar ging het noordinterventieplan van kracht.

Infrabel-CEO Luc Lallemand gaf op de persconferentie maandagavond te kennen de trein een traject van veertien kilometer lang aflegde. Medewerkers van het seinhuis sneden de stroomvoorziening op de lijn nog af, maar tevergeefs.

Eerder op maandag meldde de spoorwegpolitie dat er ook een spoorarbeider vermist was, maar de hulpdiensten lieten die hypothese varen na een zoektocht met een warmtecamera.

“Prioriteit gaat uit naar slachtoffers”

Er zijn meerdere onderzoeken geopend en het dossier is in handen van de arbeidsauditeur. “Infrabel en NMBS verlenen hun volledige medewerking aan dit onderzoeké, benadrukken de twee spoorbedrijven. “De prioriteit van Infrabel en NMBS gaat uit naar de slachtoffers van dit tragische ongeval en hun naasten.”

Wie van Bergen naar Charleroi wil pendelen, spoort dinsdag het best via Brussel. Voor alle tussenliggende stations legt de NMBS een busdienst in. De spoorwegmaatschappij raadt reizigers die vanuit Bergen of Doornik naar Luik of Namen willen sporen ook aan om via Brussel te reizen.