Twintigtal burgerslachtoffers bij bombardementen regeringstroepen nabij Damascus

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bombardementen van het Syrische regime hebben vandaag het leven gekost aan 19 burgers in Oost-Ghouta, een regio in handen van opstandelingen, vlakbij de hoofdstad Damascus. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), een organisatie die vanuit Groot-Brittannië over de burgeroorlog rapporteert. De troepen van president Bashar al-Assad belegeren sinds 2013 Oost-Ghouta. Het gaat om een van de zogenaamde veilige of gede-escaleerde zones die dit jaar ingesteld werden in verschillende regio's van het land. Maar sinds midden november heeft het regime de aanvallen op Oost-Ghouta opgedreven na een aanval van rebellen op een legerbasis in die regio.

Bij luchtaanvallen tegen de plaatsen Misraba en Madira kwamen volgens het observatorium zondag 17 mensen om. Bij artillerievuur op Douma lieten twee anderen het leven. Omdat er sprake is van veel zwaargewonden, kan de dodentol nog oplopen, klinkt het. Er is volgens de organisatie al sprake van meer dan 100 doden in de regio de voorbije twee weken. De rebellen beschoten in reactie de hoofdstad, waarbij verschillende doden vielen.

In Oost-Ghouta zijn er nog zowat 400.000 bewoners. Er is een groot tekort aan voeding en medicijnen. De VN trokken recentelijk nog aan de alarmbel over de humanitaire situatie in Oost-Ghouta.

Bron: Belga