Tientallen vluchten geschrapt op Bali door aswolk vulkaan

Tientallen vluchten geschrapt op Bali door aswolk vulkaan
Tientallen vluchten geschrapt op Bali door aswolk vulkaan

De vulkaan Mount Agung op het Indonesische vakantie-eiland Bali heeft zaterdagavond opnieuw rook uitgespuwd. Er ontstond een aswolk van kilometers hoog, waardoor een 30-tal vluchten van en naar de internationale luchthaven Denpasar moesten worden geschrapt. Minstens 2.000 passagiers werden getroffen, onder wie veel Australische toeristen. Het was de tweede aswolk die de vulkaan de voorbije week uitspuwde. De aswolk ging tot 4 kilometer hoog.
De luchthaven bleef open, maar een aantal luchtvaartmaatschappijen besliste vluchten te schrappen of om te leiden.
De Mount Agung ontwaakte in september, waarop het hoogste alarmpeil werd afgekondigd en 140.000 mensen werden geëvacueerd. Een maand later werd het alarmpeil met een graad teruggeschroefd. De overheid roept de mensen die in een straal van 7,5 kilometer rond de vulkaan wonen, op om te vertrekken. Ze wijst er tegelijkertijd ook op dat de activiteit van de vulkaan lager ligt dan in september.
De jongste uitbarsting van de 3.031 meter hoge vulkaan, in 1963 en 1964, hield de Balinese bevolking bijna een jaar lang in zijn greep en kostte aan 1.200 mensen het leven.
Indonesië telt meer dan 120 actieve vulkanen.

Bron: Belga